Nederlands Espanol English

Cranio-Sacraal Therapie

Cranio Sacraal systeem
Het Cranio Sacraal systeem bestaat uit de hersenen, ruggenmerg, het dikke vlies dat daaromheen zit (dura mater) en het hersenvocht dat tussen die twee vloeit. Het geheel wordt omgeven en beschermd door de botten van schedel (cranium) en wervelkolom tot onderaan het heiligbeen (sacrum). Binnen dit systeem bevindt zich ook het zenuwstelsel.

Cranio Sacraal Ritme
Binnen het Cranio Sacraal systeem neemt de hoeveelheid ruggenmergvloeistof via een ritmische productie regelmatig toe en af, waardoor drukverschillen ontstaan. Deze drukverschillen veroorzaken de ritmische beweging van het hersenvlies en daardoor de beweging van de schedelbeenderen en ook van de wervelkolom en het bekken.

We kunnen dit ritme, het Cranio Sacraal ritme, beschouwen als de ademhaling van het zenuwstelsel. Dit stelsel regelt de werking van alles wat er in het lichaam gebeurt. Daarmee is het Cranio Sacrale ritme, naast de ademhaling en de hartslag, de derde primaire levensfunctie van het lichaam.

Het ritme geeft de therapeut informatie over het functioneren van het Cranio Sacraal systeem. Als dit systeem goed functioneert, heeft het een positieve invloed op de ontwikkeling en de werking van de hersenen en zenuwen. Een storing binnen dit systeem kan tot een breed spectrum van symptomen leiden.